lørdag 5. mars 2016

Passiv røyking ved e-sigaretter gir helserisiko

**Rapport overrasker FHI og helseministeren

<p>PÅVIRKER OMGIVELSENE: Personer er i nærheten av den som røyker en e-sigarett kan få i seg like mye nikotin som brukeren selv, viser en rapport som Helse- og omsorgsdepartementet har bestilt.<br/></p>
PÅVIRKER OMGIVELSENE: Personer er i nærheten av den som røyker en e-sigarett kan få i seg like mye nikotin som brukeren selv, viser en rapport som Helse- og omsorgsdepartementet har bestilt.
Foto: BERIT ROALDNTB SCANPIX
E-sigaretter er ikke er så ufarlig som mange har trodd. Både røykeren og personer i nærheten kan få i seg like mye nikotin som ved vanlig røyking.

Denne saken handler om:

E-sigaretter i Norge:

* Elektroniske sigaretter lages av plast eller aluminium og ligner som regel vanlige sigaretter i utforming. De drives med batteri, og flere har et lys på tuppen som ligner sigarettgloen.

* E-sigaretten er uten tobakk, men har nikotin- eller smaksampuller med væske som omgjøres til damp man kan inhalere.

* Elektroniske sigaretter med nikotin er forbudt å selge i Norge. Import til eget bruk er lov.

*Røykeloven inneholder ingen begrensninger for hvor man kan røyke e-sigaretter. Det betyr at man i praksis kan dampe i vei i det offentlige rom, på busser, tog, fly og ved skoler.

* E-sigarettene er blitt svært populære flere steder, og noen forskere mener de bidrar til tobakkskutt og røykeslutt. De anbefales ikke av Kreftforeningen.

* Verdens helseorganisasjon (WHO) anbefaler nå restriksjoner på salg og bruk av e-sigaretter.

* E-sigarettrøyking er langt mindre skadelig enn vanlige sigaretter, både for røykeren og personer i nærheten, men er ikke risikofritt på grunn av all nikotinen i dampen.
Folkehelseinstituttet har på bestilling fra Helse – og omsorgsdepartementet (HOD)foretatt en risikovurdering av bruk av e-sigaretter. Rapporten kommer tirsdag:
– Det som gjør inntrykk er at de som damper e-sigaretter får i seg nikotin i samme mengder som ved sigarettrøyking, med risiko for de samme skadene. Jeg var heller ikke klar over at dampen fra e-sigaretter inneholder så mye nikotin at personer i nærheten kan få i seg samme mengde som ved passiv tobakksrøyking, sier direktør Camilla Stoltenberg ved Folkehelseinstituttet til NTB.
Helseminister Bent Høie (H) fikk seg også en overraskelse:
– Jeg må innrømme at jeg har levd i den tro at e-dampingen ikke har utgjort noen risiko for omgivelsene. Denne rapporten vil nok overraske både befolkningen og de som bruker e-sigaretter.

Ensidig bilde

Rapporten konkluderer også med at e-sigaretter er et positivt alternativ til tobakksrøyking, fordi røykeren og omgivelsene ikke får i seg tobakksrøyk. Det reduserer risikoen for ulike typer kreft betraktelig. Men at det er et bedre alternativ, gjør ikke akkurat e-sigaretten sunn.
Inntak av nikotin under graviditet ser også ut til å være forbundet med risiko for nedsatt lungefunksjonsutvikling hos fosteret og senere i livet, prematur fødsel og dødfødsel.
– HOD vil se nærmere på hvordan dette skal reguleres, særlig med tanke på passiv røyking. Nikotin har også akutte effekter på hjerte- og karsystemet og kan øke puls, blodtrykk og motstanden i hjertets blodårer. Det kan også påvirke hjertemuskelens funksjon. Har man hjerte- og karsykdom, enten man vet det eller ikke, kan nikotin gjøre skade hos røyker og passiv røyker, sier Stoltenberg.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar